maanantai 3. lokakuuta 2016

Hölläilyä ja kisarapsoja

Hupsista keikkaa, onpa vähän aikaa edellisestä kirjoituksesta. On tullut vedettyä ns. lepiä tiukkapipoisesta treenaamisesta ihan kunnolla, vaikka tähän väliin on mahtunutkin yksi puolimaraton, yksi pitempi polkujuoksukisa sekä lyhyempiä polkujuoksuja. Kisojen keskellä oonkin sitten tehnyt just mitä huvittaa meiningillä ja siihen on ollut syynsä.

Pari viikkoa ennen ennätystä tavoittelevaa puolimaratoniani oli ohjelmassa kympin juoksu puolikkaan vauhdilla. Meno oli väsynyttä, en saanut puristettua itsestäni mitään ja vauhti pysyi selkeästi tavoitetta hitaampama. Sykemittari uupui siltä lenkiltä, joten en osaa sanoa sykkeiden käyttäytymisestä. Entinen minäni olisi varmaan vetänyt kahta kovempia treenejä ja tehnyt ne mitä ohjelmassa lukikin. Mutta olen kasvanut urheilijana ja päädyin siihen, että nyt höllätään. Heitin mielestäni jo ennätystavoitteet, sillä en uskonut siihen pääseväni. Sen sijaan keskityin nauttimaan poluilla polkemisesta ja juoksemisesta, tein keveitä ja kivoja lenkkejä, tarkoituksena nollata itseäni. Kisaa edeltävä viikonloppu meni laivalla ja ei todellakaan kuivin suin. Mitä lähemmäs Finlandia maraton tuli, sitä paremmalta tuntui. Viimeistelytreeninä vetäsin keskiviikkona polkujuoksucupin osakisan.

Perjantai-lauantaiyönä nukuin 10 tuntia ja koska kisa oli vasta iltapäivällä, ehdin nukkua vielä päikkäritkin. Lauantaina olo tuntui hyvältä, ja uskalsin jo vähän taas miettiä sitä tavoitettani eli alle 1.40 aikaa. Tiesin mitä vauhtia pitäisi edetä, jotta tavoite täyttyisi. Kun lähtölaukaus kajahti, säntäsin innolla matkaan hyvät musat korvilla. Lähdin nauttimaan tästä raastosta, päätin, että katson millä vauhdilla juoksu lähtee mukavasti rullaamaan. Meno tuntui hyvältä, joten yllätyin kun näin kilsa-aikani, jotka pyörivät 4.30-4.40 välillä, sillä vain kahta viikkoa aiemmin vähän alle 5min kilsat teki tiukkaa. Nautin juoksemisesta, nautin siitä kun sain haastaa itseni. Eka kympin lenkki meni mukavasti, juoksin hymyillen kannustusjoukkoni ohi. Toisella lenkillä tapahtui jo pieniä notkahduksia, mutta pääasiallisesti kulki kivasti. Nautin juoksemisesta ja olin niin onnellinen, kun tajusin, että voin vaikka hiljentää ja pääsen tavoitteeseeni. Maalissa hymy oli herkässä, loppuaikani oli 1.37.49, alitinhan siis selkeästi tavoitteeni. Olin naisissa yleisessä sarjassa 10., joten voin todeta, että myös toinen salainen haaveeni täyttyi. Oli siis viisas päätös kevennellä ja tehdä vähän oman mielensä mukaan treenejä. Viimeisen vuoden aikana on rakennettu vahvaa pohjaa ja sitä rakentamista jatketaan taas.

Seuraava viikko menikin kevyillä juoksulenkeillä mieheni pikkusiskon kanssa. Tarkoituksena oli vedellä edelleen keveästi, keräten sitä motivaatiota, halua, intoa ja intohimoa treenaamista kohtaan. Hivenen yllättäen tarjoitui mahdollisuus osallistua Salamajärvellä järjestettyyn polkujuoksukisaan. Olin jo aiemmin hylännyt koko kisan, mutta extempore päätin kuitenkin osallistua siihen keskimmäiselle 18 kilometrin matkalle. Vaikka kilpailuhenkeni on vahva, yritin lähteä tekemään omaa hyvää, kovaa polkujuoksua. Nautin matkasta, vaikka loppumatkan kivikoissa pelkäsinkin jalkojeni puolesta. Maalissa olin iloinen, olin tullut toiseksi.

Taas on tämä viikko vedelty keveämmin, muutama lyhyt ja hyvin kevyt pk-lenkki on tullut juosten tehtyä. Motivaatio ja halu treenaamiseen on löytynyt, on ollut tajuttoman vaikeaa pysyä kevyellä linjalla. Ensi kesän kisakalenteri on lyöty kolmen kisan osalta lukkoon; Vierumäellä starttaan perusmatkalle, Joroisilla ja Turussa puolimatkalle. Loppu onkin sitten vielä avoimena, mutta kyllähän tässä kerkeää kisakalenteria rukkaamaan vielä monta kertaa. Ajatus täydestä matkasta on muhimassa takaraivossa (ihan vahingossa eksyin Iromanin sivuille..), mutta tiedän, mitä haluan ensi kesältä, eikä niihin ajatuksiin tuo täyden matkan kisa mahdu. Näin kuun vaihtuessa on myös hyvä palata takaisin normaaleihin treenirutiineihin, eli lauantaina uitiin seuran uintitreeneissä ja sunnuntaina vähän juostiin ja pyöräiltiin. Tästä lähdetään rakentamaan kautta 2017 ja entistä kovempaa kisaajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti